Hos Elitefys tilbyder vi behandling af børn og babyer på vores lokationer på Vesterbro og i Espergærde.
For at læse mere om de unike behandlere så klik ind på dem her:
Vesterbro: Tobias Gammeltoft
Espergærde: Louise Thingbak
Osteopati til babyer og spædbørn
Gråden er i mange måneder barnets eneste kommunikationsmulighed og derfor også utrolig vigtig og helt normal. Lige så normal, som den er, mindst lige så frustrerende, udtrættende og overvældende kan den være for forældrene. Især hvis man mistænker, at der er noget galt. Spørgsmålet og tvivlen om, hvorvidt ens barn har smerter kan være altoverskyggende.
Heldigvis kan vi gøre mere og mere for både at undersøge og behandle unødvendig gråd. Det er vigtigt at understrege, at alle børn er meget forskellige og har forskellige typer gråd. Der vil være forskelle i hyppighed, længde, intensitet og volumen, men en tommelfingerregel at gå efter er, at babyer i gennemsnit græder omkring 2 timer i døgnet i 0-6 ugers alderen, hvorefter det aftager til ca. 1 time i døgnet omkring 3 måneders alderen.
Hvis dit barn græder mere end normalt, kan der være rigtig mange årsager til det. Mistænker du, der er noget alvorligt galt, bør du naturligvis først kontakte jeres sundhedsplejerske eller egen læge.
Grunde og årsager til ekstra gråd
Der kan være rigtig mange årsager til, hvorfor dit barn græder meget, og ofte kan vi ved behandling afhjælpe en stor del af generne hos barnet.
Kolik
Den nyeste definition af kolik er, hvis dit barn græder utrøsteligt i mere end 3 timer i døgnet, minimum 3 dage om ugen i minimum 3 uger og derudover ellers er sundt, raskt og har en normal vægtstigning. Årsagen er fortsat ukendt. Tidligere har det været formodet, at årsagen var på grund af smerter i mavetarmsystem, men det kan ikke bekræftes af videnskaben, og der kan derfor være mange årsager til, at dit barn lider af kolik.
Mavetarmproblemer
Fordøjelse og afføringsmønstre er endnu et punkt, hvor børn er meget forskellige. I de spæde uger kan der være afføring alt mellem flere gange dagligt og i sjældne tilfælde gå helt på til 3 uger imellem. Der er også forskel på, om baby ernæres ved modermælk, modermælkserstatning eller mere fast føde. Derudover kan moderens kostvaner og allergier muligvis have en indflydelse. Hvis dit barn græder meget når de forsøger at fylde bleen, viser ubehag eller krøller sig ”unormalt” sammen, lider af forstoppelse, oppystethed eller diarré kan det være mavetarmsystemet har brug for noget hjælp til at fungere bedre.
Skævt og fladt baghoved
På den ene eller anden måde har langt de fleste mennesker installeret en form for kompensationsmønster i deres krop og deres måde at bevæge sig på. Voksne har lært, at det stadigvæk er fordelagtigt at kigge ligeud, selvom alle spændinger i kroppen måske prøver at rotere hovedet til den ene eller den anden side. Det kan give smerter hos voksne. Spædbørn har derimod endnu ikke ”lært” at modarbejde de spændinger, og det kan være med til at føre til et skævt baghoved. Hvis der er spændinger fra bækken efter en hård, hurtig eller lang fødsel, problemer i en del af mavetarmsystemet eller gener fra kraveben, kan det influere hvilken side spædbarnet finder det mest afslappet at lægge sig i. Derudover kan andre faktorer som placeringen i livmoderen, nakkelåsninger, kæbeproblemer samt fødsel ved sugekop have en indflydelse på modelleringen af baghovedet – alt sammen funktionelle problemer, som behandling ofte kan forbedre.
Ammeproblemer
I forlængelse af ovenstående oplever mange mødre den frustrerende kendsgerning, at amningen ikke rigtig kan komme op at køre. Det kan der igen være rigtig mange forskellige årsager til. Hvis baby har svært ved at skabe et tilstrækkeligt vakuum om brystet, er det svært at få nok mælk ud og baby kan derfor hurtigt miste tålmodigheden, hvis sulten ikke imødekommes. Hvis barnet lider af nakkelåsninger, kæbeproblemer eller for kort tungebånd kan det have en indflydelse på barnets forudsætninger for at skabe et godt vakuum.
Refluks, silent refluks og GERD
Betegnelsen refluks betyder tilbageløb og beskriver tilbageløbet af maveindhold og mavesyre fra mavesækken tilbage til spiserøret. Vi har en lukkemuskel mellem spiserøret og mavesækken, som skal kunne åbne og lukke sig for at tillade passage af fødevarer til mavesækken, men efterfølgende også holde det nede. Den lukkemuskel er umoden og underudviklet hos babyer, hvorfor refluks og gylp er meget normalt. Derudover ligger babyer meget på ryggen, der også gør tilbageløbet nemmere, da tyngdekraften ikke bidrager til at holde føde og mavesyre i mavesækken, som den gør på børn og voksne, der er mere oprejste. Gylp er meget normalt hos baby, især i 0-3 mdr.-alderen, hvorfor det typisk aftager over tiden. Det kan dog være ubehageligt at få mavesyre op i spiserøret, og nogle babyer vil derfor brokke sig, når det sker.
Silent refluks betyder, at tilbageløbet af maveindhold ikke kommer op som gylp, men forbliver i spiserøret og efterfølgende løber tilbage til mavesækken. Det kan være sværere at opdage, da baby ikke gylper, men ofte kan de faktisk være endnu mere generet af det, da mavesyren passerer spiserørets indervæg to gange i stedet for blot én.
Symptomerne kan være mange, men hyppigste at være opmærksom på er bl.a.:
- Gylp og opkast
- Gråd og motorisk uro
- Dårlig søvn og mange opvågninger
- Gråd når baby bliver lagt ned på ryggen, især efter amning
- Dårlig ånde og hoste
- Modvilje mod at sidde i autostol
Dette er blot nogle udvalgte problemstillinger, vi ofte ser hos børn. Er du i tvivl, om vi kan hjælpe med netop dit barns problemer og symptomer, er du altid velkommen til at kontakte os på 33123248 eller skrive en mail direkte til vores zoneterapeut Mia Hübbe på mh@elitefys.dk eller vores osteopat Tobias Gammeltoft Jensen tj@elitefys.dk, som behandler børn og spædbørn på vores klinik.